пʼятницю, 29 січня 2016 р.

31 січня виповнилося 219 років з дня народження великого австрійського композитора Франца Шуберта

                                                                  

Франц Шуберт народився 31 січня 1797 року у Відні і був четвертим сином у родині шкільного вчителя, любив музику. Ще хлопчиком він співав у Віденській придворній капелі, потім допомагав батькові в школі. 


До дев'ятнадцяти років Франц написав вже понад 250 пісень, кілька симфоній та інших музичних творів. Але широке визнання прийшло до нього в 1820-х роках. У 1828 році відбувся його концерт, на якому він сам та інші музиканти виконували його твори. Це було за кілька місяців до смерті композитора. Незважаючи на коротке життя, Шуберт створив 9 симфоній, сонати, писав камерну музику. Але особливе місце в його творчості займають пісні, яких він написав понад 600. Він збагатив існуючі пісні, написав нові вірші таких видатних поетів, як Гете, Шіллер, Шекспір, Скотт та інших. Саме пісні прославили Шуберта за життя.
Але він писав ще квартети, кантати, меси та ораторії. І в класичній музиці Шуберта ясно проявляється вплив ліричної пісенної теми. Його кращими класичними творами вважаються «Незакінчена симфонія» (1822) і «Велика симфонія C-dur» (1825-1828). Дуже популярна фортепіанна музика композитора: вальси, лендлери, галопи, экосези, марші, полонези. Багато творів призначені для домашнього виконання. Франц Шуберт помер від черевного тифу у Відні 19 листопада 1828 року. Згідно з останнім бажанням, Шуберта поховали на цвинтарі, де за рік до того був похований обожнюваний ним Бетховен

Немає коментарів:

Дописати коментар